Τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Πρίνου

Πρίνος 13/10/2015

Ανοιχτή επιστολή του, Αναπληρωτή Συντονιστή Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πρίνου, Θωμά Αγγελόπουλου.

Ζωτικές ανάγκες και επείγοντα προβλήματα στη λειτουργία του Κ.Υ. Πρίνου Θάσου. Δρομολογούνται λύσεις.

ΑγγελόπουλοςΗ Θάσος είναι νησί με διαρκώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 15.000 κατοίκων που το καλοκαίρι ξεπερνά τις 70.000. Έχει οδικό δίκτυο περίπου 1.000 km με πολλά επικίνδυνα και κακοσυντηρημένα σημεία με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά τροχαία ατυχήματα. Συμβαίνουν επίσης αρκετά και σοβαρά εργατικά ατυχήματα κυρίως λόγω των πολλών μεταλλείων μαρμάρου που λειτουργούν στο νησί.
Οι διακομιδές προς το νοσοκομείο αναφοράς που είναι το Γ.Ν. Καβάλας υπολογίζονται σε 400 περίπου κατά έτος εκ των οποίων 100 περίπου γίνονται με διαδικασία ναύλωσης πλοίου (φέρυ μπόουτ που βρίσκεται σε επιφυλακή).
Στους παραπάνω αριθμούς πρέπει να συνυπολογιστούν περί τις 300 μεταφορές προς το ΚΥΠ για βραχεία νοσηλεία ή για εξετάσεις, και περί τις 200 μεταφορές από το ΚΥΠ προς το σπίτι των ασθενών. Τέλος περί τα 120 εξιτήρια του Νοσοκομείου Καβάλας ασθενών από τη Θάσο εξυπηρετούνται κατά έτος από τα ασθενοφόρα του ΚΥΠ.
Για την κάλυψη της επείγουσας προ-νοσοκομειακής φροντίδας και των επειγουσών διακομιδών προς το Νοσοκομείο Καβάλας χρειάζονται οι παρακάτω προϋποθέσεις :
1. Κατάλληλα ασθενοφόρα με επαρκή εξοπλισμό
2. Κατάλληλο πλωτό μέσο μεταφοράς
3. Επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό (ιατρικό – νοσηλευτικό – οδηγοί/ διασώστες)
Στη Θάσο υπάρχει το παράδοξο πλέον φαινόμενο να έχουν παραδοθεί δύο ολοκαίνουργα ασθενοφόρα Diesel 4×4 Mercedes πλήρως εξοπλισμένα που μαζί με τα δυο παλιά οχήματα τύπου Citroen αποτελούν ένα μικρό στόλο, που όμως κινδυνεύει να περιέλθει σε αχρηστία.
Τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε, μετά από δεκαετίες, πρόβλημα με το φέρυ μπόουτ που βρίσκεται σε επιφυλακή, που φαίνεται να έχει σχέση με τον ανταγωνισμό μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών. Είναι ένα θέμα που ευελπιστούμε ότι θα επιλυθεί με την παρέμβαση των Θεσμικών Παραγόντων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά όμως την Τρίτη αναγκαία προϋπόθεση οι ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί είναι τραγικές. Όλα έχουν αφεθεί στην αυταπάρνηση λίγων γιατρών και νοσηλευτών και των τεσσάρων(4!) εναπομεινάντων οδηγών ασθενοφόρου. Το ιατρικό προσωπικό των γενικών γιατρών που επιφορτίζεται το πρόγραμμα εφημεριών αποτελείται από δύο γιατρούς σε οργανική θέση και τρεις γιατρούς με θητεία σε θέσεις αγροτικών γιατρών. Για άγνωστο λόγο στην προκήρυξη θέσεων αγροτικών ιατρείων τον Ιούλιο, δεν συμπεριλήφθηκε η Θάσος με αποτέλεσμα να είναι πλέον κενές τέσσερες θέσεις ενώ πρόκειται να εκκενωθεί και πέμπτη λόγω παραίτησης αγροτικού ιατρού για έναρξη ειδικότητας του.
Τέλος συνέβη να χάσουμε άδικα και πρόωρα τον Δ/ντή μας ο οποίος συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα των εφημεριών, που ακόμα και τότε δημιουργούσε υπερβάσεις στον αριθμό των εφημεριών (απλήρωτες εφημερίες).
Υπάρχουν βέβαια όρια στις ανθρώπινες ψυχικές και σωματικές αντοχές. Εδώ και μήνες και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι τέσσερις εναπομείναντες οδηγοί εργάζονται χωρίς να παίρνουν κανονικές άδειες και ρεπό. Είναι αδύνατη με τις παρούσες συνθήκες η τήρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία – κίνηση ασθενοφόρων.
Διάφορες αναγκαστικές ‘πυροσβεστικές’ λύσεις που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα συνέβαλαν στη μετάθεση και σταδιακή επιδείνωση του προβλήματος.
Είναι πραγματικά τύχη που δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερα δυσάρεστο συμβάν, αλλά είναι θέμα χρόνου να απασχοληθεί ο εισαγγελέας ή ο επιθεωρητής εργασίας μαζί μας.
Πώς να συνεχιστεί και ως πότε η κάλυψη του 24ωρου (τρεις βάρδιες) με τέσσερις μόνο οδηγούς;;;
Από τον Δεκέμβρη θα χρειαστεί να μείνει ακάλυπτη (κενή!) μια τουλάχιστον βάρδια το 24ωρο. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Είναι πλέον άμεσα επιβεβλημένη η μοναδική ενδεδειγμένη λύση που είναι η ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στη Θάσο. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποχτήσει το νησί μας τη στοιχειώδη επιχειρησιακή ετοιμότητα στις επείγουσες διακομιδές και στην παροχή επείγουσας προ-νοσοκομειακής φροντίδας.
Αυτό είχε επανειλημμένα επισημανθεί στο πρόσφατο παρελθόν από τον αείμνηστο Δ. Έλληνα, το Δήμαρχο της Θάσου, τη Δ/ντρια ΕΚΑΒ Καβάλας, και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας
Είχε επίσης ευαισθητοποιηθεί ο σημερινός υπουργός κ. Ξανθός ως αναπληρωτής υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση καθώς και ο πρώην Διοικητής του ΕΚΑΒ.
Για την 24ωρη κάλυψη της Θάσου με ασθενοφόρο χρειάζονται 10-11 οδηγοί – διασώστες. Αν στους υπάρχοντες 4 (3 οδηγοί κι ένας διασώστης), προστεθούν 6-7 οδηγοί /διασώστες τομέα ΕΚΑΒ που πρέπει να ιδρυθεί κατεπειγόντως, τότε έχουμε λύσει το πρόβλημα.
Η στελέχωση του τομέα μπορεί να γίνει με μετακινήσεις, μετατάξεις ή και προκηρύξεις (προβλέπονται στο χώρο της υγείας). Σημειωτέον ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τρεις τουλάχιστον διορισμένους οδηγούς – διασώστες του ΕΚΑΒ να μετακινηθούν στη Θάσο.
Μέχρι να υλοποιηθεί η θεσμική λύση δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στη Θάσο πρέπει να ενεργοποιηθούν ενδιάμεσες παρεμβάσεις όπως μετακίνηση προσωρινά οδηγών από το ΕΚΑΒ Καβάλας ή από άλλα παραρτήματα του ΕΚΑΒ και πρόσληψη οδηγών- διασωστών μέσω του Δήμου ή του Συλλόγου Υποστηρικτών του Κέντρου Υγείας Πρίνου.
Στο Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ παρατηρείται επίσης το μοναδικό φαινόμενο της παντελούς έλλειψης Διοικητικού Υπαλλήλου. Αν ληφθεί υπόψη η έναρξη διαδικασιών εφαρμογής πληροφοριακού συστήματος όπου θα πρέπει να καταχωρούνται τιμολόγια προμηθευτών και υπηρεσιών το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό κ.λ.π., καθιστά απολύτως αναγκαία και επείγουσα την προκήρυξη μιας τουλάχιστο εκ των δυο κενών οργανικών θέσεων διοικητικού υπαλλήλου στο ΚΥΠ.
Τέλος να επισημάνουμε δύο ακόμα κραυγαλέες ελλείψεις :
Είναι συχνή η έναρξη , εξέλιξη ή και ολοκλήρωση τοκετών ημεδαπών και αλλοδαπών γυναικών στο χώρο του ΚΥΠ ή στη διάκεια της διακομιδής. Η ανυπαρξία επίσης επισκέπτη γυναικολόγου Ιατρού καθιστά πλημμελή την παρακολούθηση και εξέλιξη της εγκυμοσύνης των γυναικών.
Κενή είναι επίσης, λόγω συνταξιοδότησης και η θέση της επισκέπτριας Υγείας με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται επιδημιολογικοί έλεγχοι και προγράμματα παρέμβασης προς την κοινότητα.

« Εν κατακλείδι» υπάρχουν προβλήματα χρονίζοντα, πολλαπλά και σοβαρά. Φαίνεται όμως ότι με σωστή ιεράρχηση, αξιολόγηση και συντονισμένη δράση των Θεσμικών Παραγόντων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Συλλόγου Υποστηρικτών του ΚΥΠ και της Δ/νσης του Κ.Υ Πρίνου μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν και να δοθούν οριστικές λύσεις.

Ήδη έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται ενέργειες που φαίνεται να αποδίδουν αποτελέσματα:
Με πρωτοβουλία βουλευτών του νόμου έγιναν επαφές με τον Υπουργό κ.Δρίτσα για το γνωστό πλέον πρόβλημα με τις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και τον νέο πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β κ. Κων.Καρακατσιανόπουλο, που βρέθηκε στην Καβάλα την περασμένη Παρασκευή. Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β αναγνώρισε το πρόβλημα στην κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο και δεσμεύτηκε με άμεση μετακίνηση δύο (2) υπηρετούντων στο Ε.Κ.Α.Β διασωστών – οδηγών στο ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους 1) Πετρόπουλο Ευστράτιο (σύζυγο Θάσιας) που υπηρετεί στο Ε.Κ.Α.Β Καβάλας και 2) Χαϊδευτό Αθανάσιο (Θάσιο) που υπηρετεί στο Ε.Κ.Α.Β Αθηνών.
Δεν φαίνεται να αποδέχεται το αίτημα μας για δημιουργία τομέα Ε.Κ.Α.Β στη Θάσο και εξήγησε “off the record” τους λόγους . Υπεσχέθη όμως ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για 6-7 οργανικές θέσεις επί πλέον των τεσσάρων (4) υπαρχόντων από τις επικείμενες προσλήψεις 100 οδηγών -διασωστών στις αρχές του 2016. Έντεκα (11) άλλωστε είναι οι απαιτούμενες θέσεις για ασφαλή 24ωρη κίνηση ασθενοφόρου στο νησί.
Εμείς βεβαίως δεν αφιστάμεθα των θέσεων μας, που είναι η ίδρυση τομέα Ε.Κ.Α.Β στη Θάσο και η νομοθετική διευθέτηση του προβλήματος των διακομιδών . Για τους σκοπούς αυτούς άλλωστε βρίσκεται ήδη στην Αθήνα ο Δήμαρχος Κ.Χ»Εμμανουήλ , που θα επιδιώξει εκτός των άλλων και επαφή με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Υγείας .
Με πρωτοβουλία -πρόσκληση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ.Ξ.Κροκίδη συναντήθηκα με τον αντιπρόεδρο του Π.Ι.Σ και εθνικό αντιπρόσωπο στη μόνιμη επιτροπή Ευρωπαίων ιατρών (C.P.M.E) Συντονιστή Χειρουργό κ.Κων/νο Κουτσόπουλο. Συζητήσαμε όλα τα προβλήματα του Κ.Υ.Π. ,στα οποία υπερθεμάτισε και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει με παρεμβάσεις του στον Υπουργό Υγείας ,στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β.
Χαρ/κά μου επεσήμανε πόσο ευαίσθητη είναι η C.P.M.E. και ο Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαικής Ένωσης κ.Tonio Borg σε θέματα Υγειονομικής Θωράκισης τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα. Όταν μάλιστα του ανέφερα ότι η Θάσος είναι ο 2ος μετά την Χαλκιδική δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στη βόρεια Ελλάδα εξανέστη λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον των ναυτιλιακών εταιρειών να διατηρηθεί το αίσθημα ασφάλειας των Ευρωπαίων Τουριστών που ακολουθούν ευλαβικά Ευρωπαικές υγειονομικές -τουριστικές οδηγίες . Ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να επαφίεται στο “φιλότιμο” ή στην “ηθική υποχρέωση” των εταιρειών αλλά είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση τόνισε με έμφαση.
Για το έλειμμα γιατρών στα Π.Ι. Και στο πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης του ΚΥΠ έγιναν επίσης οι προσήκουσες ενέργειες : 1) Στην προκήρυξη του Νοεμβρίου θα συμπεριληφθούν οι τέσσερες απροκήρυχτες θέσεις ( Παναγίας ,Θεολόγου, Καλλιράχης και Κ.Υ.Π ). 2) Με παρεμβάσεις μου ως Συντονιστή εδικευομένων Γενικής Ιατρικής του Νοσ.Καβάλας και της Γενικής Συντονίστριας Αν.Μακεδονίας -Θράκης προς τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ , τον Διοικητή του Νοσ.Καβαλας και τον Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσ.Καβάλας θα καταστεί δυνατή η μετακίνηση γιατρών από το Νοσοκομείο προς το ΚΥΠ. Συγκεκριμένα θα μετακινηθεί εμπρόθεσμα η Θάσια γιατρός Πλουμή Δήμητρα για 3μηνη εκπαίδευση και 7-8 ακόμη γιατροί ειδικευομενοι Γενικής Ιατρικής για εφημέρευση εκ περιτροπής και για 3-4 μήνες μέχρι την πλήρωση των θέσεων των κενών ιατρείων .
Με την στήριξη του συλλόγου Υποστηρικτών του ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ θα διατηρήσουμε την πολύτιμη παρουσία ενός οδηγού μέχρι τη Θεσμική λύση του προβλήματος ενώ με την αρωγή του Δήμου θα έχουμε στη διάθεση μας έναν ακόμη οδηγό .
Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ι.Πλαφαδέλη ένας υπάλ/λος 5μηνης θητείας στο Δήμο προσφέρει δύο φορές τη βδομάδα πολύ χρήσιμες υπηρεσίες στη γραμματεία του ΚΥΠ.

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι με αλληλεγγύη, κατανόηση, καλή συνεργασία και συντονισμένη δράση μπορούμε να επιλύσουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Θέλω να ευχαριστήσω Θερμά τους Βουλευτές του νομού , τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ.Ξ.Κροκίδη ,τον πρόεδρο του Συλλόγου Υποστηρικτών του ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ κ.Χρήστο Ταμανά ,τον Δήμαρχο Θάσου ,τον Αντιδήμαρχο κ.Ι Πλαφαδέλη, τον Δημοτικό Σύμβουλο και επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης “Ανθρώπων έργα” Β.Παπαφιλίππου και όλους όσοι στήριξαν και στηρίζουν το πληγωμένο ΚΥΠ για να σταθεί όρθιο και να εξακολουθήσει να παρέχει υγειονομική φροντίδα υψηλού επιπέδου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s