Παρουσίαση πιλοτικού προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης στο Καλογερικό.

Παρουσίαση πιλοτικού προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης στο Καλογερικό.

Η αφίσα του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης της περιφέρειας ΑΜΘ

Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Καλογερικό του Λιμένα, όπου παρουσιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης της περιφέρειας, με το μοίρασμα των 75 κάδων οικιακής κομποστοποίησης, που προβλεπόντουσαν από το πρόγραμμα για τη Θάσο, από τον συνολικό αριθμό των 1.900 κάδων του προγράμματος της περιφέρειας. Τους κάδους παρέλαβαν, οι 50 δημότες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς και όσοι από τους παρόντες ήθελαν να συμμετάσχουν.

Κάδος οικοιακής κομποστοποίησης

Στην εκδήλωση, μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, τονίζοντας την σπουδαιότητα της κομποστοποίησης στη μείωση των οικιακών απορριμάτων, καθώς και της ανακύκλωσης. Για το θέμα της ανακύκλωσης, ανακοινώθηκε πως από τον Μάρτη θα μοιραστούν οι 210 μπλε κάδοι για τα ανακυκλώσιμα υλικά, που έχει προμηθευτεί ο Δήμος. Επίσης μας ανακοινώθηκε πως περιμένουμε ακόμα 300 κάδους για γυαλί, που προβλέπεται να παραληφθούν το καλοκαίρι.
Για την καθυστέρηση της διανομής των μπλε κάδων, μας διευκρινίστηκε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Ξάνθη, όπου θα πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα του Δήμου, δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί, οπότε ακόμα και αν ο Δήμος ξεκινούσε το μάζεμα των ανακυκλώσιμων, δεν θα είχε που να τα προωθήσει.

Ο Δήμαρχος Θάσου Κ. Χατζηεμμανουήλ, στην παρουσίαση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης
Μπλέ κάδος για ανακυκλώσιμα.

Σχόλιο του γράφοντος.
Καλή η προσπάθεια, καλό και το πιλοτικό πρόγραμμα, όμορφοι και ωραίοι οι μπλε κάδοι των ανακυκλώσιμων, αλλά κρίνω πως έχουν έρθει πολύ αργά και είναι πολύ λίγα, πολύ μικρά και εξηγώ.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ομιλητών, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει στόχο να μειώσει την παραγωγή των οικιακών σκουπιδιών. Κύριος στόχος του προγράμματος, είναι η εκπαίδευση των κατοίκων στο θέμα της κομποστοποίησης και η διάδοσή του, σιγά σιγά, σε όσο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού γίνεται. Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτός ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος. Δεν αποκτάς περιβαλλοντική συνείδηση με το γύρισμα ενός διακόπτη. Ξαφνικά δεν θα αρχίσουν την κομποστοποίηση τα μισά από τα, τουλάχιστον, 4.000 νοικοκυριά της Θάσου, επειδή μοιράστηκαν 70 κάδοι κομποστοποίησης. Αυτά τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους και έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν ξεκινήσει. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την ανακύκλωση.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι μεγάλο και οι ανάγκες τεράστιες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, στις 15 Μαρτίου λήγουν πολλές από τις συμβάσεις υπαλλήλων της καθαριότητας, χωρίς να έχουν ακόμα προκηρυχθεί οι θέσεις για προσλήψεις που θα τις καλύψουν. Παρόμοιο πρόβλημα, προβλέπεται να δημιουργηθεί  και μέσα στον Μάιο, όταν θα έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η αμέλεια των διοικήσεων του Δήμου να προωθήσουν, εδώ και καιρό, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, που θα είχε σαν αποτέλεσμα την δραματική μείωση του όγκου των σκουπιδιών, είναι ασυγχώρητη. Φυσικά κάθε προσπάθεια είναι αξιέπαινη και πρέπει να στηρίζεται έμπρακτα, από όλους τους φορείς του νησιού.
Ας ελπίσουμε πως δεν θα παρατηρηθεί και φέτος το φαινόμενο των κάδων που έχουν να αδειαστούν για μέρες, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν, μέσα στο καλοκαίρι, όπως γινόταν πέρυσι.

Δημήτρης Σιαμαντούρας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s