Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, τα ροδάκινα και η Ελλάδα.

Οι οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία, τα ροδάκινα και η Ελλάδα.

Σιγά σιγά έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας. Μιας πολιτικής οικονομικών κυρώσεων, την οποία στηρίζει ασμένως η (οΘντκ) Ελληνική Κυβέρνηση. Οι πρώτες ενδείξεις για το τίμημα που θα πληρώσουμε, λόγω του οικονομικού πολέμου που σοβεί πλέον ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ρωσία, φάνηκαν όταν έσκασαν οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία μας από τουριστικά πρακτορεία που θα μας έφερναν ρώσους τουρίστες.

Το δεύτερο καμπανάκι χτύπησε  την περασμένη Τετάρτη, όταν η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές ροδάκινων από την Πολωνία, με την πρόφαση της ύπαρξης ενός παρασίτου, με εμφανή τον κίνδυνο της απαγόρευσης των εισαγωγών και από την Ελλάδα.

Το τελευταίο καμπανάκι χτύπησε χτες, Πέμπτη,  όταν η Ρωσία προειδοποίησε πως ενδέχεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές νεκταρινιών  από την Ελλάδα, όπως και αρκετών ακόμα αγροτικών προϊόντων. Αν τελικά πραγματοποιηθούν οι απειλές της, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στους έλληνες αγρότες καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Ρωσία κυμαίνονται στο ύψος των 200 εκατομυρίων ευρώ, με τις συνολικές εξαγωγές ελληνικών προϊόντων να ξεπερνάνε τα 400 εκατομύρια.

Οι όποιες επιπτώσεις από τον οικονομικό πόλεμο δεν περιορίζονται απλά στα 200 μύρια των αγροτικών προϊόντων. Όπως όλοι ξέρουμε τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή μας, Θάσο και Χαλκιδική, προέρχονται από την Ρωσία. Η πλειονότητα των εξαγωγών γούνας κατευθύνεται επίσης εκεί και ο κατάλογος των οικονομικών σχέσεων φαντάζει ατέλειωτος. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Συνδεσμο Εξαγωγέων, οι πιθανές επιπτώσεις αθροίζονται την κατηγορία των δισεκατομυρίων ευρώ, καθώς το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνάει τα 7 δις ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, οι επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου των ευρωπαίων και των τοπικών συνεταιρακίων τους θα είναι ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο της οικονομίας της χώρας μας.

Φυσικά και όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνη και σοβαρή κυβέρνηση, σε συνεργασία φυσικά με τα συνεταιράκια μας της Ε.Ε. και στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, οι όποιες εξαγωγές μας προς την Ρωσία  ακυρωθούν, θα προωθηθούν αυτόματα προς την Ευρώπη, καθώς και οι ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων από την ρωσία θα αναπληρωθούν από αφίξεις τουριστών εκ Γερμανίας.

Τι, δεν θα γίνει έτσι?
Η κυβέρνησή των Ελλήνων δεν φρόντισε δηλαδή να μην ζημιωθούν οι Έλληνες από τον πόλεμο των Γερμανών?
Και για ποιών το συμφέρον έδρασε δηλαδή, αφού δεν έδρασε με βάση το συμφέρον των ελλήνων?

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s