Άλλο τσογλάνια, άλλο τσογλανιά;

Τα τσογλάνια και οι τσογλανιές

Η τελευταία επίδειξη γλωσσομάθειας του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν αντάξια του πολιτικού ο οποίος, όταν σεμνύνεται και δεν χρησιμοποιεί τη λατρευτή του αντωνυμία (εγώ), καταφεύγει σε επίθετα που ομοίως τον αφορούν, αλλά -από λεπτότητα- τα χρησιμοποιεί για άλλους.

Η χρήση του όρου τσογλάνι μέσω του παραγώγου εκτσογλανισμός θα μπορούσε να θέσει τον κ. Βενιζέλο στην ομάδα των σύγχρονων γλωσσοπλαστών και γλωσσοσπαστών, όπως ο ομοιόβαθμος, ομογάλακτος και ενδεχομένως θεράπων, Άδωνις – Σπύρος Γεωργιάδης. Αυτός που τη Δευτέρα εμπλούτισε τις γνώσεις μας με ένα νέο γένος, το ουδετεροθηλυκό: «Προϊόντος της εξελίξεως του φαινομένου…», είπε.

Ο Σπύρος (Άδωνις) θα του είχε υποδείξει οπωσδήποτε και κάποια άλλα επίθετα, πιο κοντά στις γλωσσικές συνήθειες της ενιαίας πια παράταξής τους: π.χ. γιουσουφάκι, χανουμάκι κ.ά.

Έτσι ή αλλιώς, στα νέα δώματα που θα φιλοξενηθεί όταν θα είναι άχρηστος στον κ. Σαμαρά, ο κ. αντιπρόεδρος θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του και με επίθετα άλλων γλωσσών.

Όμως, τώρα που χαράμισε τον όρο του για τους συριζαίους, πώς χαρακτηρίζει ο κ. Βενιζέλος ένα παιδί που συλλαμβάνεται από καθηγήτρια να αντιγράφει;

Πώς αποκαλεί -όταν τα λένε τα δυο τους- τον πατέρα που έδωσε εντολή να απολυθεί η καθηγήτρια;

Έναν πρώην υπουργό της όλης παράταξής του (της συνιστώσας Ν.Δ.) που κυκλοφορεί με πλαστές πινακίδες το Ι.Χ. του;

Έναν άλλο που παίρνει μίζες για εξοπλισμούς αναγκαίους (;) για την πατρίδα του, και πώς κάποιον που πετάει στα σκουπίδια ένα και κάτι δισ. ευρώ για να σώσει μια τράπεζα απατεώνων;

Και πώς άραγε χαρακτηρίζει τη συμμορία που τρέχει να ξεπουλήσει π.χ. το νερό προτού αυτό απαγορευτεί επισήμως;

Συμφωνημένο έγκλημα

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, παρά τα λεγόμενά τους, έχουν ήδη δώσει κοψοχρονιά την ΕΥΑΘ, την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, στους Γάλλους της Σουέζ. Τώρα σπεύδουν να βάλουν τις τυπικές υπογραφές, προτού καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει αυτήν την εκχώρηση δημόσιου αγαθού στους κερδοσκόπους.

Πώς αποκαλεί ο κ. Βενιζέλος έναν υπουργό που το κάνει αυτό, έναν αντιπρόεδρο, έναν πρωθυπουργό; Τους δημάρχους που υπόσχονταν δημοψήφισμα και τώρα έχουν άλλα να ασχοληθούν;

Τον όρο τσογλάνι τον έκαψε, άρα του μένουν τα γιουσουφάκια, τα χανουμάκια κ.ά. παραστατικές τούρκικες εκφράσεις.

Καμώνονται ότι ξεχνούν όλοι αυτοί, εκτός της απόφασης του ΣτΕ, πως η πώληση του νερού σε ιδιώτες δεν συνιστάται ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (με κάτι αστερίσκους ειδικούς για σασκίνηδες τύπου Όλι Ρεν και Αλμούνια).

Ε, λοιπόν, δεν είναι απατεώνες όσοι σπεύδουν να πουλήσουν την ΕΥΑΘ προτού καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ; Μήπως κι αυτούς τους εκτσογλάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίζει ο κ. Βενιζέλος. Το πράττει εκ του ασφαλούς, όσο ακόμη θα παίζει το χαρτί της «Κεντροαριστεράς», δηλαδή της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς στην οποία πιέζει παντοιοτρόπως να εντάξει εκ νέου και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Η οποία καταψήφισε κόντρα σε κάθε λογική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια. Άσε που «συντηρεί» πολλά στελέχη της σε κρατικές θεσούλες όπου διορίστηκαν όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Εκπόρνευση

Κι επειδή έχουμε να κάνουμε με… πνευματικούς ανθρώπους, τελειώνω με μια ιστοριούλα: Πριν από μήνες μια εντεταλμένη κυρία έστειλε ένα χαρτί με το οποίο διέτασσε την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κ. & Δ. Μακεδονίας να εγκαταλείψει το κτήριο στο οποίο συστεγαζόταν (με αποφάσεις υπουργών Πολιτισμού) με τον Σύνδεσμο Εκδοτών. Υπουργοί, δήμαρχοι και άλλοι πολιτισμένοι άνθρωποι είπαν ότι θα συντρέξουν. Φυσικά ουδέν έγινε και τα ντοκουμέντα της ΕΔΙΑ κατέληξαν σε μιαν αποθήκη του δήμου. Έμενε η απορία γιατί τόση σπουδή για να εκκενωθεί ένα μικρό κτήριο στην Άνω Πόλη, που αναπαλαιώθηκε με χρήματα Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων και συντηρούνταν από τα λιγοστά χρήματα της ΕΔΙΑ και του Συνδέσμου Εκδοτών.

Τώρα μάθαμε: Επειδή «παραμένει αχρησιμοποίητο». Με εντολή τους! Ποιος μη τσόγλανος θα βρεθεί με παραδοσιακό κτήριο στην παλιά μας πόλη; Θα τον μάθουμε και θα τον μάθετε.

Όχι, δεν είναι τσογλανιά αυτό. Είναι υψηλή πολιτική, κτηθείσα στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Το συνώνυμο είναι εκπόρνευση. Για τον τούρκικο όρο, παρακαλώ στον τουρκομαθή.

πηγη avgi.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s