Οι αγορές «Χωρίς μεσάζοντες» και οι συνεχείς παρενοχλήσεις τους από τα όργανα του κράτους.

Οι αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες» έχουν τις ρίζες τους στην εποχή του Κινήματος της Πατάτας.

Image

Τότε ήταν που για πρώτη φορά ηρθαν σε άμεση επαφή παραγωγοί και καταναλωτές με άμεση συνέπεια να βγούν κερδισμένες και οι δύο τάξεις. Οι καταναλωτές γιατί αγόρασαν φτηνή και ποιοτική πατάτα, οι παραγωγοί γιατί πούλησαν το προιόν τους σε αξιοπρεπείς τιμές και πήραν τα λεφτά στο χέρι. Οι μόνοι που ζημιώθηκαν τότε ήταν οι διάφοροι μεσάζοντες-χοντρέμποροι.

Μετά από μια αρχική περίοδο ωρίμανσης που σημαδεύτηκε από διάφορες απατεωνιές που επιχείρησαν κάποιοι λίγοι, η κατάσταση πια έχει εξομαλυνθεί και έχει οδηγήσει στις λεγόμενες Αγορές χωρίς Μεσάζοντες, φέρνοντας σε άμεση επαφή τον Έλληνα παραγωγό με τον καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να προμηθευτεί φρέσκα προιόντα της Ελληνικής Γης. Όπως ανάφερα παραπάνω κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές και οι Έλληνες αγρότες.

Τον τελευταίο καιρό και πιθανόν εξαιτίας της επιτυχίας των Αγορών χωρίς Μεσάζοντες, έχουν αυξηθεί οι έφοδοι των δυνάμεων καταστολής με σκοπό την ουσιαστική κατάργηση των παραπάνω αγορών, προς όφελος φυσικά των χοντρεμπόρων που βλέπουν αυτό το φαινόμενο να απειλεί την επαγγελματική τους επιβίωση και να ροκανίζει τα κέρδη τους. Οι δυνάμεις καταστολής λοιπόν παίζουν το παιχνίδι των μεσαζόντων, για τις εφόδους που πραγματοποιούν εμφανίζουν σαν αφορμές και δικαιολογίες για τα πρόστιμα και τις ποινές που επιβάλλουν κάτι γελοίες διατάξεις. Όλοι ξέρουμε πως η φορολογική και η αγορανομική νομοθεσία είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση κάποιος να είναι νόμιμος, όσο και να το θέλει. Με αυτό τον τρόπο γίνεται δυνατό ο κρατικός-κατασταλτικός μηχανισμός να κυνηγήσει όποιον δε γουστάρει και βλάπτει τα συμφέροντα αυτών που έχουν στην κατοχή τους τους παραπάνω μηχανισμούς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση, ένα φαινόμενο που είναι η υλοποίηση της ελεύθερης αγοράς, ελεύθερη αγορά στην πράξη λέμε. Και τι κάνει το κράτος και οι διοικούντες που έχουν σαν ευαγγέλιο τις ελεύθερες αγορές? Μα τι άλλο θα μπορούσε να κάνει? Αναθέτει στις δυνάμεις καταστολής που διαθέτει αποστολή που συνάδει με τα συμφέροντά του. Και ποιά είναι αυτά τα συμφέροντα? Όπως μας δείχνουν τα γεγονότα δεν πρέπει να είναι ίδια με αυτά των Ελλήνων παραγωγών και των καταναλωτών, αλλά με αυτά των μεσαζόντων.
Και το δούλεμα συνεχώς συνεχίζεται.
Οι κυβερνώντες επικαλούνται την ελεύθερη αγορά ωστε να μας πηδάνε χωρίς σάλιο και να τους πληρώνουμε και τα γαμησιάτικα από πάνω, την ίδια ώρα που προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να καταστείλουν τις όποιες επιτυχημένες απόπειρες κάνουν διάφορες επαγγελματικές ομάδες στα πλαίσια την ελεύθερης αγοράς.
Τελικά ίσως αυτές οι ενέργειές τους να οδηγάνε σε κάτι καλό, γιατί αυτό που τελικά πετυχαίνουν είναι να ξεβρακώνονται και μας δείχνουν ποιοι είναι πραγματικά. Το θέμα είναι εσύ που διαβάζεις το παρόν έχεις καταλάβει ποιός είναι ο αντίπαλός σου?

Image

πηγές έμπνευσης:

Η αστυνομία σταμάτησε την διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες της επιτροπής κατοίκων Κέντρου

Πληθαίνουν οι αστυνομικές παρεμβάσεις σε αγορές χωρίς μεσάζοντες στη Θεσσαλονίκη

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s